Waak over je eigen bewustzijn

 

Cultivatie is de cultivatie van het hebben van één enkel bewustzijn. Als we onze gedachte op één enkel punt kunnen focussen – op één ding concentreren – dan kunnen we alles bereiken.

 

Boeddhisme benadrukt de wet van oorzaak en gevolg, de vergelding komt altijd en zit er nooit een haar naast. Voor welke oorzaken iemand plant, iemand ontvangt het overeenkomstige gevolg. Iemand die goede oorzaken plant zal goede gevolgen ontvangen; iemand die kwade oorzaken plant zal kwade gevolgen ontvangen. Als je de oorzaak plant van het uitschelden van mensen zal je de vergelding ontvangen van te worden geslagen.

Als je de oorzaak plant van mensen slaan zal je in de toekomst de vergelding ontvangen van te worden gedood. De ouden zeiden, “Als je iemand zijn vader doodt, zal je eigen vader gedood worden; als je iemand zijn broer doodt, zal ook je eigen broer gedood worden.” Zoals de oorzaak, zal ook het gevolg zijn. Wij levende wezens zijn bang van de gevolgen, maar niet de oorzaken. Wij zijn niet voorzichtig wanneer het aankomt op het planten van oorzaken, maar we worden nerveus wanneer de gevolgen verschijnen. In tegenstelling zijn Bodhisattva’s bang voor de oorzaken maar niet de gevolgen. Zij zijn erg bedachtzaam in het planten van oorzaken; echter, wanneer de vergelding komt accepteren zij het graag en proberen het niet te ontwijken. Dat is het verschil tussen levende wezens en Bodhisattva’s.

Een groot besluit brengt grootte zegeningen, terwijl een klein besluit kleine zegeningen brengt. Een groot besluit is een grootte oorzaak dat uiteindelijk een groot gevolg zal voortbrengen. We moeten weten dat “Alles is gemaakt van het bewustzijn.” Daarom moeten we ons onthouden van al het kwade en al het goede beoefenen. Boeddhaschap wordt verwezenlijkt door één enkele gedachte van het bewustzijn. Mensen kunnen hun bewustzijnen niet beheersen. Ook al is het bewustzijn binnenin het lichaam, het rent onafgebroken naar buiten. Onze valse gedachten kunnen ons zo ver meenemen als de hemelen of hellen, of zo dichtbij als New York of San Francisco. We hebben geen beheersing over onze eigen bewustzijnen. Cultivatie is de cultivatie van het hebben van één enkel bewustzijn. Als we onze gedachte op één enkel punt kunnen focussen – op één ding concentreren – dan kunnen we alles bereiken.

 

Een lezing gegeven op 3 Mei 1987

op de Universiteit van Oregon

 

 

Naar volgende Dharmalezing

Terug naar Woorden van Wijsheid Volume 1