Het Wonderbaarlijke Pad

 

Wat is het wonderbaarlijke Pad? Het is simpelweg het Pad dat we dagelijks beoefenen.

 

De Boeddha kan de aanleg voor de hoeveelheid van goedheid en slechtheid in elk levend wezen waarnemen. Hij weet ook of ’n levend wezen veel of weinig verlangens heeft. Dit wetende, onderwijst de Boeddha ’n variatie van wonderbaarlijke manieren van beoefeningen aan levende wezens. Wat is het wonderbaarlijke Pad? Het is simpelweg het Pad dat we dagelijks beoefenen. Het Pad dat we dagelijks beoefenen, gebruiken en ervaren is wonderbaarlijk. Als we het niet zorgvuldig onderzoeken zullen we niet zijn wonderen waarnemen. Maar nauwkeurig onderzoek zal onthullen hoe onuitsprekelijk wonderbaarlijk alles is. Bijvoorbeeld, waar komen de dingen vandaan die we dagelijks gebruiken? Hun oorsprong is wonderbaarlijk. Waar gaan ze naar toe? Dat is ook wonderbaarlijk. In beide gevallen is het het wonderbaarlijke Pad.

De gebeurtenissen van onze dagelijkse levens zijn ook het wonderbaarlijke Pad. Bijvoorbeeld, wanneer we geen voedsel hebben, krijgen we honger. Waarom? Dat is wonderbaarlijk. Nadat we gegeten hebben, zijn we vol. Dat is ook wonderbaarlijk. Zelfs aankleden en het drinken van thee zijn wonderbaarlijk. Waarom zouden we ze anders doen? Hoewel we deze activiteiten doen, ze duren niet lang. Ze zijn slechts tijdelijk. Zou je niet zeggen dat dat wonderbaarlijk is?

“Iedereen kan dit principe begrijpen!” denkt iemand. Maar jouw begrip is heel oppervlakkig, niet ultiem. Je heb het wonderlijke ervan nog niet gezien. Waarom houden mensen van goed voedsel? Dat is wonderbaarlijk. Waarom willen mensen goede kleren dragen? Dat is ook wonderbaarlijk. Waarom houden ze ervan om in ‘n comfortabele huis te wonen? Dat is ook wonderbaarlijk.

Hun wonder ligt in het feit dat we hen niet begrijpen. Als we begrijpen zou het wonderbaarlijk zijn. Aangezien we niet begrijpen is het niet wonderbaarlijk. Bijvoorbeeld toen één van de “drie stappen één buiging” cultivators aan het buigen was langs de snelweg, scheurde zijn broek open waardoor zijn lichaam blootgegeven werd. Juist op dat moment verscheen er ’n broek aan de zijkant van de snelweg. Dat was wonderbaarlijk. Ook toen enkele mensen flessen naar hen gooide en miste, dat was ook wonderbaarlijk. Er is teveel te zeggen over het wonderbaarlijke.

 

Een lezing gegeven op 5 November 1980

 

 

Naar volgende Dharmalezing

Terug naar Woorden van Wijsheid Volume 1