De aspiratie voor Bodhi

 

Het voortbrengen van de aspiratie voor Bodhi is als het toevoegen van gist aan deeg zodat het over tijd zal rijzen en uitzetten.

 

Wat is de aspiratie voor Bodhi? Ik heb een hele simpele vergelijking: voordat we de verbintenis aangaan om Bodhi te verwezenlijken, zijn we als meel voordat er gist aan toegevoegd is. Het voortbrengen van de aspiratie voor Bodhi is net als het toevoegen van gist aan het deeg, zodat het in de loop van tijd kan rijzen en uitzetten. Wat is de aspiratie voor Bodhi? Het is vrij van elke vorm of kenmerk; het is niets anders dan het ontwaakte Pad. Ontwaakt zijn is niets anders dan begrijpen; om de principes van het Pad te begrijpen. Maar we moeten niet stoppen bij het begrijpen van de principes; we moeten ook het Pad cultiveren.

 

De aspiratie voor Bodhi kan ook vergeleken worden met een pagode: ongeacht hoe hoog je de pagode wil bouwen, je moet vanaf de grond beginnen. De grond is vergelijkbaar met onze “bewustzijnsgrond.” Evenals we bij het bouwen van een pagode bij de grond moeten beginnen, verdieping na verdieping wordt de aspiratie voor Bodhi op dezelfde manier opgebouwd vanaf de bewustzijnsgrond. Het begint klein en het groeit geleidelijk groter en hoger. En uiteindelijk, wanneer we onze verdienste en deugd perfectioneren, zullen we Boeddha’s worden.

 

 

Naar volgende Dharmalezing

Terug naar Woorden van Wijsheid Volume 1