Creëren stopt nooit; transformaties eindigen nooit.

 

Verlangens naar rijkdom, seks, roem, voedsel en slaap maakt mensen verward. Terwijl ze over een gevaarlijke weg reizen, vergeten ze om terug naar huis te gaan. Hoe meer ze ronddwalen, hoe verder ze afdwalen.

 

Het Boeddhalicht kan levende wezens creëren doormiddel van transformatie en daarom wordt er gezegd, “Alle levende wezens hebben de Boeddha-aard en kunnen allemaal Boeddha’s worden.”

 

Als mens kan onze adem ook een ontelbare hoeveelheid micro-organismen verwekken. In de adem van één van deze micro-organismen verschijnen er ook ontelbare aantallen van andere levende wezens doormiddel van transformatie. Maar de levende wezens die gecreëerd zijn via de ziel van de Boeddha kunnen Boeddha’s worden zodra ze beginnen te cultiveren, terwijl de levende wezens die gecreëerd zijn via deze levende wezens één niveau lager liggen en daarom is het voor hun niet zo makkelijk om Boeddha’s te worden.

 

Dieren kunnen ook wezens doormiddel van transformatie creëren omdat ze ademen. Een overvloed van micro-organismen is in hun adem verborgen. Onder gunstige omstandigheden kunnen ze in levende wezens veranderen. Als de benodigde omstandigheden ontbreken verdwijnen ze. Op dezelfde wijze, zijn er ontelbare aantallen kiemen en bacteriën in onze lichamen wat ook levende wezens zijn. Deze bacteriën kunnen ook meer bacteriën creëren doormiddel van transformatie.

 

Wanneer we dit dieper analyseren ontdekken we dat grootte levende wezens, grootte levende wezens kunnen creëren doormiddel van transformatie en kleine levende wezens kunnen kleine levende wezens creëren doormiddel van transformatie. Ze zijn allemaal uitbundig aan het vermenigvuldigen, elk binnen z’n eigen soort. Zodoende zijn er oneindig veel levende wezens in de wereld en hoe meer ze zich vermenigvuldigen, hoe talrijker ze worden. Wanneer ze vermenigvuldigen tot het punt dat er niet genoeg ruimte in deze wereld is voor zoveel levende wezens, zal de wereld vernietigd worden. Deze wereld zal vernietigd worden en een andere wereld zal gecreëerd worden. Dit maakt allemaal deel uit van het proces van het verward raken, het creëren van karma en het ondergaan van vergelding. Ook al zijn we door dit proces verward en beneveld geraakt proberen we niet om een goed inzicht te krijgen omdat we denken dat we al een heel goed inzicht hebben.

 

De Doctrine van het Midden zegt, “Alle mensen zeggen: ‘Ik begrijp,’ maar wanneer ze in verschillende netten, vallen of valkuilen worden gedreven, weten ze niet hoe ze moeten ontsnappen.” Zou je dat wijsheid of domheid noemen?

 

Alle levende wezens moeten eten. De reden waarom walvissen getraind kunnen worden om gehoorzaam kunstjes uit voeren is omdat ze willen eten. Wanneer ze beloond worden met een stuk vlees zullen ze doen wat hen ook maar opgedragen wordt. Mensen worden beheerst door hun verlangens naar rijkdom, seks, roem, voedsel en slaap; met als resultaat dat ze verward en beneveld raken. Ze reizen over een gevaarlijke weg en zijn vergeten om terug naar huis te gaan. Hoe meer ze ronddwalen, hoe verder ze van thuis afdwalen. Hoe verder ze afdwalen, hoe meer ze ronddwalen. Dobberend en deinend in de bittere zee van geboorte en sterven weten ze niet genoeg om zichzelf eruit te trekken. Zie hoe meelijwekkend ze zijn!

 

Als levende wezens niet verward raken door geld, dan zijn ze verward door seks. Ze zijn altijd in de ban van deze twee dingen en kunnen zich er niet van bevrijden. Ze kunnen ook verward zijn door voedsel, roem of slaap. Dit zijn allemaal valse gehechtheden van levende wezens. Ze hebben geen manier om door hun verwardheid heen te breken. Als ze dat zouden kunnen zouden ze vrij zijn.

 

Een lezing gegeven op 29 Augustus 1982

 in de Stad van Tienduizend Boeddha’s

 

 

Naar volgende Dharmalezing

Terug naar Woorden van Wijsheid Volume 1