Wat is de betekenis van het leven?

 

Als we niet ontwaken van onze eigen geboorte en sterven, dan zullen we, na verward geboren te zijn, ook verward sterven. Wat voor betekenis heeft een dergelijk leven?

 

Tijd vliegt, het jaar is verstreken voordat we er erg in hadden. Het volgende jaar nadert. Op dezelfde wijze, schreiden mensen voort van geboorte naar ouderdom en dood zonder dat ze zich er ervan bewust zijn. Geboorte, ouderdom, ziekte en sterven volgen elkaar in rap tempo op terwijl we de jaren in troebele verwardheid doorbrengen. Als we niet ontwaken van onze eigen geboorte en sterven, dan zullen we, na verward geboren te zijn, ook verward sterven. Wat voor betekenis heeft een dergelijk leven? Kijk maar eens goed! In ieder land en gezin bewandelt iedereen dit zeer versleten pad van troebele geboorte en sterven; we leiden onze benevelde levens in volledige onwetendheid.

 

Hoe ontstaat onwetendheid? Eén niet-ontwaakte gedachte produceert de drie subtiele attributen: het karma-attribuut, het manifestatie-attribuut en het transformatie-attribuut. Deze drie subtiele attributen zorgen voor alle verschillen in onze levens. Elk individu bevindt zich in verschillende situaties en iedereen heeft zijn eigen lotsbestemming in het leven. Wanneer we eenmaal herkennen wat er gaande is moeten we de grote aspiratie voortbrengen om te ontwaken en om wijsheid en inzicht te zoeken. Aangezien de Boeddha de hoogste inzicht en wijsheid bezit wordt hij de Grote Ontwaakte genoemd. Als we niet langer verward willen zijn en inzicht willen verkrijgen moeten we eerst ons best doen om onze slechte gewoonten en fouten te beëindigen, omdat alleen dan onze wijsheid voort kan stralen.

 

Het nieuwe maanjaar komt eraan en ik hoop dat iedereen een grote aspiratie voort zal brengen om ontwaking te zoeken!

 

Deze dag is reeds voorbij, onze levens zijn net zo.

We zijn net als vissen in een opdrogende vijver,

wat vreugde is er in dit?

Grote Assemblee!

We moeten ijverig en krachtig zijn

alsof onze eigen hoofden op het spel staan.

Ben alleen indachtig van vergankelijkheid

en ben voorzichtig om niet laks te worden.

Amitabha!

 

Een lezing gegeven op 10 Februari 1983,

In de Stad van Tienduizend Boeddha’s

 

 

Naar volgende Dharmalezing

Terug naar Woorden van Wijsheid Volume 1