Terugkeren naar het Niets

 

Wanneer we het niets bereiken, herkrijgen we onze ware identiteit.

 

In het Boeddhisme praten we over terugkeren naar de oorsprong. We willen terugkeren naar de wijze hoe we oorspronkelijk waren. Hoe waren de dingen oorspronkelijk? Er was helemaal niets! Nu willen we terugkeren naar die staat van niets.

 

Als we zelfs maar het kleinste beetje gehechtheid hebben, hebben we belemmeringen. Door belemmeringen zijn we niet in staat om uit de Drievoudige Rijk(1) te ontsnappen. Daarom is het noodzakelijk om door alle gehechtheden te breken. Wanneer we het punt bereiken waarop we ongehecht zijn, herkrijgen we onze ware aard.

 

Op dit moment, willen we dat er iets is, maar er is niets. Wanneer we het punt bereiken dat we niets meer willen, zal alles van ons zijn. Onze wijsheid zal verschijnen, onze spirituele krachten zullen duidelijk worden en hun wonderbaarlijke functies zullen vanzelfsprekend zijn. Waarom heb je nu geen wijsheid en spirituele krachten? Dit is omdat je bezig blijft met het verzamelen van uitwerpselen. Je wil geen goud of diamanten; je wil je eigen inherente schatten ook niet. Je hebt ze weggegooid, en verzamelen in plaats daarvan uitwerpselen, met de gedachte dat je heel slim bent! Maar in werkelijkheid ben je zo onnozel als maar zijn kan!

 

Een lezing gegeven op 10 Maart 1977

 

(1) = Het Drievoudige Rijk bestaat uit 1) Het Verlangenrijk, 2) Het Vormrijk en 3) Het Vormloze Rijk.

 

 

Naar volgende Dharmalezing

Terug naar Woorden van Wijsheid Volume 1