Het Boeddhisme laat zien hoe eerlijk alles is

 

De vergeldingen die we zullen ontvangen voor alle goede daden die we verrichten en voor alle slechte daden die we begaan zijn volkomen eerlijk.

 

De leringen van het Boeddhisme zijn subtiel en wonderbaarlijk. Diegene die Boeddhistisch zijn, zullen waarschijnlijk het voordeel daarvan niet inzien, en diegene die niet Boeddhistisch zijn zullen daarbij waarschijnlijk niet het gevoel hebben dat ze in het nadeel zijn. Maar het Boeddhisme legt uit dat de vergeldingen die we ontvangen voor alle goede daden die we verrichten en voor alle slechte daden die we begaan er nooit één millimeter naast zullen zitten. Ook kan de grootste vrijheid en gelijkheid in het Boeddhisme gevonden worden. Het Boeddhisme is volkomen onpartijdig.

 

Wat getuigt van de gelijkheid binnen het Boeddhisme? Iemand die echt vastbesloten is om te cultiveren, of het nu een hongerige geest, hellewezen, slechte spirit, woest beest of een kwaadaardig persoon is, ze hebben allemaal dezelfde potentie. Het gezegde luidt: “Het keren van het hoofd is de andere oever.” Dit betekent dat iedereen die besluit om te cultiveren, een Boeddha kan worden.

 

Het Boeddhisme verschilt van andere religies in het feit dat het nooit iemand beschouwt als eeuwig slecht en als voor eeuwig verdoemd. De leringen van het Boeddhisme benadrukken dat zelfs woeste en wilde beesten gered kunnen worden.

 

Tijdens de Ming dynastie accepteerde Grootmeester Lianchi een tijger als volgeling. Deze tijger-volgeling vergezelde de Meester altijd om hem te beschermen waar hij ook heen ging. Omdat tijgers bekend staan als gevaarlijke beesten, was iedereen die de tijger zag doodsbang. Daarom droeg de Grootmeester Lianchi de tijger op om achterwaarts te lopen in plaats van voorwaarts. Wanneer de tijger dat deed, waren de mensen die hem aan zagen komen er zeker van dat het beest tam was en waren niet langer bang voor hem.

 

De tijger ging overal naar toe om fondsen in te zamelen voor de Grootmeester. Alle mensen verzamelde zich om offeringen te brengen wanneer ze deze goede tijger aan zagen komen. Het Boeddhisme maakt het duidelijk dat tijgers en dergelijke ook toevlucht kunnen nemen tot het Drievoudige Juweel, de Boeddhadharma kunnen beschermen en Boeddha’s kunnen worden.

 

Het Boeddhisme geeft mensen de grootste vrijheid, omdat mensen in het Boeddhisme worden aangespoord om goede daden te verrichten en om geen slechte daden te begaan. Als we slechte daden begaan, moeten we zelf de vergelding daarvoor ondergaan. De leringen van het Boeddhisme dwingen niemand om goede daden te doen. Dat is omdat alles slechts door het bewustzijn voortkomt. De hemelen en de hellen worden gecreëerd op basis van de gedachten van mensen en de kracht van hun karma. Het Boeddhisme leert mensen: “Doe geen kwaad maar doe enkel het goede” en verklaart hoe nauwkeurig de wet van oorzaak en gevolg is. Het Boeddhisme leert mensen de waarheid herkennen en de cyclus van geboorte en sterven te overstijgen.

 

 

Naar volgende Dharmalezing

Terug naar Woorden van Wijsheid Volume 1