Het Hart van Prajna Paramita Soetra

 

Toen Avalokiteshvara Bodhisattva de diepgaande Prajna Paramita aan het beoefenen was, verlichte hij de vijf skandha’s en zag dat ze allemaal leeg zijn, en zo hief hij al het lijden en ellende op.

 

Shariputra, vorm verschilt niet van leegte; leegte verschilt niet van vorm. Vorm is op zichzelf leegte; leegte is op zichzelf vorm. Zo, ook, zijn gevoel, waarneming, handelen en bewustzijn.

 

Shariputra, alle dharma’s zijn leeg van karakteristieken. Ze zijn niet geproduceerd, niet vernietigd, niet verontreinigd, niet zuiver en ze vermeerderen niet noch verminderen ze niet. Daarom, is er in leegte geen vorm, gevoel, waarneming, handelen of bewustzijn; geen ogen, oren, neus, tong, lichaam of geest; geen bezienswaardigheden, geluiden, geuren, smaken, contact of dharma’s; geen veld van de ogen tot en met geen veld van geestbewustzijn; en geen onwetendheid of het beëindigen van onwetendheid, tot en met geen ouderdom en sterven of het beëindigen van ouderdom en sterven. Er is geen ellende, geen accumulatie, geen uitsterven, geen Pad, en geen begrip en geen bereiken.

 

Omdat niets is bereikt, de Bodhisattva, door te vertrouwen op Prajna Paramita, is onbelemmerd in zijn geest. Omdat er geen belemmering is, is hij niet bang, en laat hij verwrongen droomdenken ver achter zich. Eindelijk Nirvana!

 

Alle Boeddha’s van de drie perioden van tijd bereiken Anuttarasamyaksambodhi door te vertrouwen op Prajna Paramita. Daarom, weet dat Prajna Paramita een fantastische spirituele mantra is, een fantastisch heldere mantra, een superieure mantra, een ongeëvenaarde mantra. Het kan alle ellende verwijderen; het is echt en niet vals. Daarom was de mantra van Prajna Paramita uitgesproken. Reciteer het als volgt:

 

Gate gate paragate parasamgate bodhi svaha!