Enkel stille contemplatie kan Chan inwijden

 

Chan betekent het kalmeren van gedachten. We zullen enkel Chan volbrengen als we onze gedachten kalmeren. Samadhi betekent onbewegelijk. Als we bewegen hebben we geen samadhi.

 

Door Dharmazaligheid als ons voedsel te nemen zal Chansamadhi manifesteren. Wanneer we het Pad cultiveren beoefen we het zitten in meditatie. Om Chan te ontwikkelen moeten we gaan zitten. Terwijl we in meditatie zitten zal onze vaardigheid manifesteren. Het moet niet zo zijn dat zodra je in meditatie gaat zitten dat je in slaap val. Dit is niet Chanzitten; dit is Chanslapen. Slapen is niet Chan noch is het samadhi. Bij Chan kan je niet slapen. De gelukzaligheid van Chansamadhi verschilt van slapen wanneer je het eenmaal betreedt. Wanneer je slaap heb je al je besef en spirituele gewaarwording verloren. Zonder enig besef slaap je verward zonder ook maar iets te weten. Het betreden van samadhi vereist dat iemand in ‘n kaarsrechte positie zit. Diegene zit met ‘n rechte rug en houdt zijn hoofd recht zonder het te laten hangen of scheef te houden. Wat wordt bedoeld met samadhikracht? Samadhi heeft ‘n bepaalde kracht die je lichaam ondersteunt en in ‘n kaarsrechte positie handhaaft zodat je niet naar voren leunt of naar achteren kantelt. Door moeiteloos rechtop te zitten kan je Chansamadhi betreden. Te midden van samadhi is er ‘n onvoorstelbare vreugde die onverklaarbaar en onbeschrijfelijk is. Omdat het het bewustzijns-voorstellingsvermogen te boven gaat wordt het als volgt omschreven:

 

Het pad van woorden en spraak is afgesneden.

De plaats van het bewustzijnsactiviteit is verdwenen.

 

In Chansamadhi zal je ‘n gelukzaligheid ervaren die aanhoudend en onophoudelijk is. Het ervaren van de vreugde van Chansamadhi inspireert in ons moed en ijver die het alledaagse overtreft. Dit soort van moed en ijver is extreem sterk en krachtig. Geen andere kracht kan dit soort van kracht overwinnen.