Wat is Chan?

 

Concentreren op ‘n focuspunt is bij alles de sleutel tot succes

 

Bij cultivatie is het essentieel om de methode te leren van het zitten in meditatie. Wat betekent het woord Chan? Chan is ‘n Chinese herleiding van het Sanskrietwoord, Dhyana. Dhyana betekent gedachte-cultivatie dat leidt tot het kalmeren van onze gedachten. Chanmeditatie is de methode die gebruikt wordt om Dhyana te bereiken, het kalmeren van onze gedachten. Normaalgesproken, wanneer we zitten, dwalen onze bewustzijnen. Waar gaan onze bewustzijnen naar toe? Ze geven toe aan vals denken, die ons overal heen sturen waar onze gedachten ons ook maar naar toe nemen. Zonder reiskosten te hoeven betalen kunnen we ‘n ruimtereis maken. De valse gedachten vliegen overal naar toe zonder terughoudendheid. Waarom is het dat mensen geen wijsheid bezitten? Dit komt doordat het bewustzijn ronddwaalt. Waarom verouderen we dag na dag? Dit komt doordat het bewustzijn naar allerlei soorten plekken snelt. Stel dat iemand roekeloos en doelloos in ‘n nieuwe auto rijdt. Door dit te doen zal zeker veel brandstof verbruikt en verspilt worden.

 

Uiteindelijk zal de auto en z’n onderdelen beschadigt raken en zullen er mechanische storingen ontstaan. Deze vergelijking is ook van toepassing op het menselijk lichaam. Als we niet weten hoe we ervoor moeten zorgen, als we het verwennen zonder terughoudendheid, zal het zeker heelveel ‘brandstof’ verbruiken. Wat voor ‘brandstof’ is dat? Die brandstof is onze kostbare mentale energie. Het maakt niet uit hoeveel keer we tanken we blijven het opmaken. Neem nou bijvoorbeeld mensen die iedere dag vitaminen consumeren, ze denken dat ze hun lichaam aanvullen met voedingstoffen. Als mensen hun mentale energie niet koesteren en zijn zelfverwennend dan maakt het niet uit hoeveel vitaminen ze consumeren, ze zullen nooit hun verspilde energie aanvullen. Zoals ‘n gezegde zegt,

 

“Concentreren op ‘n focuspunt is bij alles de sleutel tot succes.”

 

We moeten onze gedachten bijeenbrengen en op ‘n focuspunt concentreren. Dan zullen we onze mentale energie niet uitputten. In andere woorden, als we weten hoe we goed moeten rijden zullen we niet roekeloos rond rijden en ‘n ongeluk krijgen. Onze auto zal ook langer meegaan. Op dezelfde wijze, als we weten hoe we voor onszelf moeten zorgen dan is het mogelijk om niet te verouderen noch te sterven.